Geert Hemminga

Hemminga werd geboren in Oosterwolde op 26 mei 1923 en woonde  met zijn broertje en zusje bij zijn ouders; die waren sluiswachters bij de Fochtelerverlaat tussen Oosterwolde en Appelscha. Die functie hadden ze eerder in Oosterwolde ook al gehad.
Hieronder zien we de sluiswachterswoning.

Foto: W. Walta, Tresoar nr. 33959, CCO-Tresoar

Geluk en pech gaan hand in hand

“Geert neem ik altijd op in mijn rondleiding” vertelt gids Edie Brouwer van de Oorlogsgravenstichting   , “ het is een tragisch voorbeeld van hoe geluk en pech hand in hand gaan in het leven en dus ook in de oorlog. Omdat Geert een ‘goeie’ agent was is het juist om zijn verhaal door te geven aan nieuwe generaties”.

Geert was verloofd met Froukje Bosma uit Oosterwolde, wier ouders een manufacturenzaak hadden.

Hij wilde niet in dienst om te voorkomen dat hij naar Duitsland moest. Hij meldde zich vervolgens bij de politieopleiding in Schalkhaar. Die was echter in Duitse handen. Van Geert en de andere opleidelingen werd gevraagd om onderduikers op te sporen en aan te geven.  Geert kon zogenaamd nooit onderduikers vinden, maar dit viel op. Omdat hij weigerde onderduikers te arresteren werd hij in Tilburg opgepakt. Hij kwam eerst in Amsterdam kort in Oranje Nassaukazerne terecht en werd op 16 september 1944 geïnterneerd in Kamp Amersfoort.

Vooral de eerste maand was hij erg zwak en ziek, getuige ook zijn ziektegeschiedenis de eerste maand.

Doordat hij ziek werd verklaard hoefde hij niet met andere tientallen agenten mee op transport naar Neuengamme doch dit geluk had hij niet toen hij aan het eind van de oorlog uit het Kamp werd vrij gelaten.

Op 6 april 1945 werd hij vrijgelaten en de volgende dag ging hij vanuit Amersfoort op weg naar huis in Fochteloo. Ter hoogte van het gehucht de Lichtmis / Gemeente Rouveen-Staphorst (anderen noemen de Oude Meppelerweg bij Zwolle) kwam hij in een beschieting van een hem passerende Duitse motorordonnance door een geallieerd vliegtuig. Geert werd op het einde van de oorlog dodelijk geraakt door een verdwaalde kogel van bevriend vuur. HIj werd nog wel naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht maar overleed daar aan de verwoningen. Hij werd bijna 22 jaar.
Omdat de begrafenisvereniging weigerde Geert op te halen heeft vader Hemminga samen met de vader van Geerts verloofde, het stoffelijk overschot op een bakfiets uit Zwolle gehaald.

Geert is begraven in Fochteloo in graf B-67-c.

Een prachtige beschrijving stond op op 17 mei 2018 in het katern Amersfoort van het AD.

Begraafplaatsen Oosterwolde en Fochteloo